Search Any jobs here

Friday, September 9, 2011

MISCELLANY

MISCELLANY
[ For Govt Jobs | Sarkari Naukri Preparation.]

1.       The Mughal Emperor who was known as Shahe-e-Bekhabar was :
Ans : Bahadur Shar-I
2.       The battle which was fought between Muchammad Ghori and Prithiviraj Chauhan s known in the history as :
Ans : the first battle of Tarain.
3.       Who said’ Hindus and Muslims are the two eyes of the beautiful bride called India’.
Ans : Sir Sayed Ahmed Khan .
4.       The gas which is used to purify water is
Ans : Chlorine.
5.       The first person honoured with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award was :
Ans : Vishwanathan Anand.
6.       Operation Flood started in the year :
Ans : 1970
7.       The tribal groups which live in Kalahari desert are known as :
Ans : Bushmen.
8.       The capital of Dadar & Nagar Haveli is :
Ans : Silvassa.
9.       The name of Parliament of Ireland is :
Ans : Dail Eireann.
10.   The first Indian woman to visit Antarctica is :
Ans : Dr. Kanwal Viku.
11.   India’s first surface to surface missile is :
Ans : Prithvi.
12.   The Indian President who was elected to the office of President unanimously was :
Ans :  Dr. Neelam Sanjiv Reddy.
13.   Polio Virus enters the human body through :
Ans : Polluted food and water.
14.   The total number of Puranas in Hiduism is :
Ans : 18.
15.   Hindu Laws were first codified by :
Ans : Manu.
16.   The governor-General who is compared with Aurangzeb is :
Ans : Lord Curzon.
17.   Gateway of India was built in :
Ans : The ear 1911.
18.   The headquarters of North eastern Railway Zone is situated in :
Ans : Gorakhpur.

Job alert by email

Google Groups
Subscribe to DS Job Alert : For all govt jobs
Email:
Visit this group