Search Any jobs here

Saturday, September 10, 2011

General Knowledge Compedium 10 Sep 11 Part I: For Govt Jobs| Sarkari Naukri Preparation

General Knowledge Compendium -  10 Sep 11 Part I
Get updated General knowledge for Govt Jobs or Sarkari Naukri preparation. It will help you must in your competitive exams.

Note it down in your note book today.


1) Who is the first President of the United States of America?
a) George Washington
b) Thomas Jefferson
c) James Monroe
d) John Adams

Ans : a

2) Who was born on August 15, 1769?
a) Winston Churchill
b) Queen Victoria
c) Napoleon Bonaparte
d) George V

Ans : c

3) Which city was previously known as Salisbury?
a) London
b) Paris
c) Harare
d) New York

Ans : c

4) Who is the author of “A streetcar named desire”?
a) Jhumpa Lahiri
b) Tennessee Williams
c) Ian Fleming
d) Salman Rushdie

Ans : b

5) Which film is in Aramaic and Latin?
a) The Ten Commandments
b) Ben-Hur
c) Apocalypto
d) The Passion of the Christ

Ans : d

6) Who won Wimbledon Men’s Singles Championship in 1977?
a) John McEnroe
b) Arthur Ashe
c) Boris Becker
d) Bjorn Borg

Ans : d

7) Who won the Olympic Gold Medal for hockey in 1980?
a) India
b) UK
c) USA
d) USSR

Ans : a

8) What name was taken by Cardinal Joseph Sarto when he became pope?
a) John XXIII
b) Paul VI
c) Benedict XVI
d) Pius X

Ans : d

9) How many metres is one mile?
a) 1000
b) 100
c) 1609.344
d) 1705.212

Ans : 1609.34

10) What are vertebrates that live both under water and on land called?
a) Amphibians
b) Cats
c) Grasshoppers
d) Frogs

Ans : a

11) Which of the following books is not part of Pentateuch?
a) Genesis
b) Numbers
c) Ruth
d) Exodus

Ans : c

12) Which of the following countries is landlocked?
a) Brazil
b) Cuba
c) Bolivia
d) Colombia

Ans : c

13) What does Yugoslavia mean?
a) The land of the rising sun
b) The land of the midnight sun
c) The land of the Southern Slavs
d) The land of Yahoos

Ans : c

14) Which state of USA was once part of Russia?
a) Alaska
b) Louisiana
c) Florida
d) California

Ans : a

15) What did the Greeks call the present day Amu River in Iran?
a) Indus
b) Ganges
c) Jhelum
d) Oxus

Ans : d

16) Which of these is not a metal?
a) Gold
b) Diamond
c) Silver
d) Copper

Ans : b

17) Which language is written in five scripts?
a) Hindi
b) Urdu
c) Konkani
d) Telugu

Ans : c

18) Which British monarch in 20th century was not crowned?
a) George V
b) Edward VIII
c) George VI
d) William IV

Ans : b

19) Who was told “Beware the Ides of March.”?
a) Julius Caesar
b) Augustus Caesar
c) Mark Antony
d) Cleopatra

Ans : a

20) Which country’s postal stamps have the name Helvetia?
a) Finland
b) Iceland
c) Switzerland
d) Swaziland

Ans : c

21) Yen is the currency of which country?
a) Japan
b) China
c) Nepal
d) Bhutan

Ans : a

22) Which is the national flower of Australia?
a) Red Rose
b) Lotus
c) Tulip
d) Golden Wattle

Ans : d

23) What is the number of squares on a chess board?
a) 72
b) 64
c) 32
d) 48

Ans : b

24) Which city was the summer capital of India during British Rule?
a) Nainital
b) Darjeeling
c) Simla
d) Ooty

Ans : c

25) The name of which city was changed to Petrograd and Leningrad?
a) Moscow
b) Tashkent
c) Kiev
d) St. Petersburg

Ans : d

You may be interested for more General Knowledge : 


Job alert by email

Google Groups
Subscribe to DS Job Alert : For all govt jobs
Email:
Visit this group