Search Any jobs here

Friday, September 9, 2011

HISTORY AND CULTURE OF INDIA


                                                 HISTORY AND CULTURE OF INDIA
[ For Govt Jobs | Sarkari Naukri Preparation.]

1.       In which of the Vedas have magical charm and spells been described?
Ans : Athravved.
2.       The last ruler of the Tughlaq Dynasty was :
Ans : Naisr Uddin Mahmood.
3.       The battle of Dharmat was fought in 1658 between :
Ans : Dara Shikoh and Aurangzeb
4.       The Indian National ( Tricoloured ) flag was adopted on :
Ans : July 22 , 1947
5.       The Bhakti saint who first used Hindi to propagate his ideas was :
Ans :  Ramanand.
6.       At the time of partition of India in 1947, the Indian National Congress President was :
Ans : J.B Kirpalani.
7.       When Alexandar invaded India the rulers of North India were :
Ans : Nandas.
8.       The Balkan Plan regarding the partition of India was the brainchild of :
Ans : Lord Mountbatten.
9.       The Delhi Sultan who became famous for biggest waterways of Canals in India was
Ans : Firoz Shah Tughlaq. 

Job alert by email

Google Groups
Subscribe to DS Job Alert : For all govt jobs
Email:
Visit this group