Search Any jobs here

Friday, September 9, 2011

INDIAN NATIONAL MOVEMENTS:


                                 INDIAN NATIONAL MOVEMENTS:
                          [ For Govt Jobs | Sarkari Naukri Preparation.]
1.       The first serious mutiny of the Indian soldiers in the British army took place at Vellore in........
Ans : 1806.
2.       The best and bravest of the military leaders of the rebels during he revolt of 1857 as described by Sir Hugh Rose was :
Ans : Rani Laxmi Bai.
3.       In order to study the position of education Indian Constitutional commission was constituted in 1929 under the Chairmanship of :
Ans : Phillip Hartog.
4.       Who said-Patriotism is religion and religion is love for India?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee.
5.       The Congress policy of pray ad petition ultimately came to an end under the guidance of :
Ans : Lala Lajpat Ray.
6.       Which leader of the Congress was totally in favour of the Cabinet Misson Plan ?
Ans : Sardar Patel
7.       In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus.” To which one of the following events did this remark of Atchison relate?
Ans : Revolt of 1857
8.       Which delivering the presidential address, the Congress President who advocated the introduction of Roman Script for Hindi language was :
Ans : Abdul kalam Azad.
9.       Montague-Chelmsford report was prepared on the basis of :
Ans : Indian Councils Act, 1919.

Job alert by email

Google Groups
Subscribe to DS Job Alert : For all govt jobs
Email:
Visit this group