GENERAL KNOWLEDGE COMPENDIUM:
INDIAN POLITY AND CONSTITUTION:
[ For Govt Jobs | Sarkari Naukri Preparation.]
1. The Constitution ( Eight sixth Amendment ) Act 2002 pertains to:
Ans : Right to education .
2. The power of Hight court to issue certain writs is enshrined in
Ans : Article 226.
3. Criminal Procedure Code (CrPC) is a part of
Ans : Concurrent List
4. The Union List in seventh Schedule contains :
Ans : 97 Matters/Items
5. The Indian Administrative Service and the Indian Police Service are deemed to be constituted by the Parliament in the terms
Of :
Ans : Article 312 of the Constitution
6. The safeguard public property and to abjure violence is the one of the fundamental duties enshrined in :
Ans : Article 51A(i)
7. The state shall endeavour to promote international peace and amity is provided in :
Ans : Directive Principle of State Policy.
8. Rememdies for enforcement of the fundamental rights conferred by Right to Constitutional Remedies Under Article 32 includes writs of :
Ans : Habeas corus , mandamus prohibition, certiorari and quo warranto.
9. The Rajya Sabha has no powr to reject or amend :
Ans : A money Bill
10. The sole authority who has the sole and final power to decide whether a money bill is money bill or not rests with :
Ans : The speaker of the Lok Sabha.
11. The office of the Attorney General of India has been mentioned in the Constitution of India under:
Ans : Article 76.